Asiatisk tonfiskburgare

Ingredienser (2 pers): 1 paket böngroddar, sesamolja, olivolja, vatten, 400 g tonfiskkotlett, soja, sesam-wasabi-krydda, 3 mogna avokados, 3 msk creme fraiche, 1 citron, salt, svartpeppar, 3 stora potatisar, olivolja, 1 stor tomat, 2 ciabatta bröd, 50 g smör, babyspenat.

Dryck: Dr. L Riesling 2010 (Serveras vid cirka 8°C till fisk- och skaldjursrätter, gärna med asiatiska inslag eller som sällskapsdryck.)

Okey! Jag säger inte det här speciellt ofta, men det här är ta mig f*n den godaste rätt jag ätit på riktigt länge. Det har lagts ner mycket tid och kärlek på denna burgare, men det var det värt! Runt halv 4 tiden igår (på väg mot Feskarn) ringde jag Calle som efter en kort beskrivning av burgaren blev väldigt sugen. Resultatet går inte att beskriva på något annat sätt än gudomligt! Om du någon gång vill lyxa till vardagsmaten, laga då denna rätt. Du kommer inte ångra dig!

1. Marinera böngroddarna med 4 msk olivolja, 1 msk, sesamolja och lite vatten. Använd tillräckligt med vatten så att alla böngroddar är blötlagda. Ställ in böngroddarna i kylskåpet och låt de marineras i 2-3 dagar.

2. När dagen är kommen då böngroddarna är färdigmarinerade, kan du börja göra avokadoröran: Blanda ihop 3 avokados, saften från en halv citron, 3 msk creme fraiche och ½ tsk svartpeppar. Mixa med en elvisp tills röran blivit halvslät. Smaka av och tillsätt salt om det behövs.

3. Gör tunna klyftor av potatisen. Lägg på ugnsplatta, salta och häll på rikligt med olivolja. Stoppa in i ugnen på 225°C i ca 25 min.

4. Dela dina ciabatta bröd i mitten och stek de i en varm stekpanna med smör.

5. Skiva tomaten i tunna skivor.

6. Stek tonfisken på hög värme, helst i en räfflad stekpanna. Det är väldigt viktigt att fisken inte blir genomstekt! Den sammanlagda stektiden är ca 3 min (beror självklart på tjocklek).

7. Så här ordnade vi upp burgaren: (1) Bröd; (2) Babyspenat; (3) Tonfiskkotlett; (4) Avokadoröra; (5) Tomatskiva; (6) Böngroddar; (7) Bröd.

Detaljer: Kostar ca 99 kr. Tar ca 1 h att tillaga (exklusive böngroddarnas marineringstid)

4 thoughts on “Asiatisk tonfiskburgare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *