Piroger

Ingredienser (4 pers): (Pirogerna) 1 charlottenlök, 1 vitlöksklyfta, 2 nävar trattkantareller, 1 näve champinjoner, olivolja, salt, timjan, färsk basilika, 600 g köttfärs, ¼ tsk honung, 2 pajdegar, 200 g västerbottenost, 1 äggula. (Sallad) Salladsmix, ca 20 körsbärstomater, 1 avokado, 1 paket halloumiost, olivolja, citronsaft, dressingmix.

Dryck: Intimo Malbec 2011 (Mycket fruktig smak med rostad fatkaraktär, inslag av plommon, björnbär, kaffe, kakao och lakrits.)

Piroger brukar associeras med snabbmat som man värmer i mikron. Den äts när man har bråttom eller efter klockan 3 på morgonen. Det jag Filip, Sara och Calle lagade i fredags var dock utöver det vanliga. Helt utan erfarenhet av piroger satte vi igång, nyfikna på hur det skulle smaka och det blev riktigt lyckat! Så här kan du göra:

1. Finhacka charlottenlöken och vitlöken. Fräs på de i en varm stekpanna med lite olivolja.

2. Hacka svampen och börja steka de tillsammans med löken. Släng i en liten näve färskbasilika, salta och krydda med timjan. Flytta över allt till en skål.

3. Fortsätt med att steka köttfärsen med salt och lite honung. När det börjar bli genomstekt kan du slänga tillbaka svamp/lök-blandningen i stekpanna och röra runt.

4. Gör ”pankakor” av degen (ca 10 cm i diameter). Lägg på en matsked av köttfärsblandningen, toppa det med västerbottenost. Stäng ihop pankakan och pensla på med äggula.

5. Sen kan du hacka körsbärstomater, skiva avokado och göra en dressing med dressingmix olivolja och citronsaft.

6. Stek halloumiosten i en torr stekpanna. När den blivit gyllenbrun kan du blanda ihop den med salladen.

7. Sätt på lite öst-europeisk musik och hugg in!

Detaljer: Kostar ca 50 kr/pers. Tar ca 40 min att tillaga.

4 thoughts on “Piroger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *