Älgfärslimpa

Ingredienser (4 pers): 1 stor gullök, mjölk 3 % fetthalt (till ströbrödsblandningen och till potatismoset), 10 msk ströbröd (3 dl mjölk till ströbrödsblandningen), salt, 1 kg älgfärs, 1 vitlöksklyfta, svartpeppar, 1 baconpaket, 1 kg potatis, 150 g smör, ½ muskotnöt.

Älgfärslimpa och potatismos! Kan det bli mer husmanskostigt? Det enda som saknades när jag, David, Olof och Tim lagade middag tillsammans var att vi inte hade kommit hem från en lång dag som skogshuggare. Trots detta går det tydligt att se lusten till omskolning på Davids och Olofs skjortor. Jag, som är ny på husmanskostfronten, fann matlagningen både spännande och god! David (köttfärslimpa-experten), tyckte att vi hade för mycket ströbröd i limpan, men jag tyckte att det var perfekt. Den dopade potatismosen ska också få beröm… bra jobbat Olof. Jag får självklart inte glömma Tim… fantastiska bilder!

1. Skala och hacka en gullök fint.

2. Blanda ihop ströbröd med mjölk så det blir en fin smet (se bild).

3. Släng ner älgfärsen och gullöken i smeten och blanda runt. Salta och peppra.

4. Smörj in en lämplig form med smör och sprid ut älgfärsblandningen.

5. Toppa formen med baconskivor.

6. Stoppa in formen i ugnen på 175°C i ca 30 min. Under tiden kan du börja koka potatis.

7. När potatisen är mjuk, kan du hälla av vattnet. Riv sedan ner ½ muskotnöt, släng i smöret, ca 4 dl mjölk och salta rikligt.

Detaljer: Kostar ca 59 kr/pers. Tar ca 1h att tillaga.

OBS! För att lyssna på podcasten som spelade in under matlagningen, klicka på denna länk: http://soundcloud.com/uereversen/avsnitt-6-tidsrejpa OBS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *