Havskatt

Ingredienser (2 pers): 300g havskatt, olivolja, soja, honung, sesam-wasabi-krydda, ¼ citron, 65g shi-take-svamp, 1 vitlökslyfta, 10 st paranötskärnor, pasta, 4 körsbärstomater, 2 ½ msk pesto, ¼ dl matlagningsgrädde, 1 näve ruccolasallad.

Dryck: Gustave Lorentz, Riesling Réserve 2010 (Torr, mycket frisk, druvig smak med inslag av honung, kryddor, gröna äpplen och lime.)

Havskatt är en ny fisk för mig. Jag har varken ätit eller lagat den förut, om jag tänker efter så vet jag inte ens om jag sett havskatt i affären förut. Hur som helst, när den låg där i fiskdisken bestämde jag mig för att testa. Efter en klassisk marinering tillagade jag den med lite skepticism och utan vetskap om hur det skulle smaka. Resultatet blev över förväntan och jag kan glatt rekommendera havskatt till alla som är nyfikna. Så här skulle du då kunna göra:

1. Marinera havskatten med lite olivolja, soja, honung, sesam-wasabi-krydda och en ¼ citron.

2. Hacka shi-take-svampen, vitlöksklyftan och blanda runt de tillsammans med s-w-kryddan och paranötskärnorna.

3. Börja koka pastan (du vet själv hur mycket du brukar äta) med lite salt.

4. När pastan har kokat färdigt kan du hälla av den och börja steka fisken i en stekpanna och samtidigt steka svamp-blandningen i kastrullen som pastan har varit i.

5. Stek fisken på medelhög värme (nivå 4/6) i ca 10 min, vänd den 6 gånger. Under tiden kan du blanda i peston, matlagningsgrädden och körsbärstomaterna i kastrullen.

6. Efter två minuter kan du hälla tillbaka pastan i kastrullen, kasta ner en näve ruccolasallad och blanda runt. Nu bör havskatten även vara klar.

7. Lägg upp fisken och pastan på en tallrik, skvätt lite citron på kalaset och hugg in!

Detaljer: Kostar ca 40 kr/pers. Tar ca 25 min att tillaga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *