Robins Räkburgare

Ingredienser (2 pers): 4 skivor bacon, olivolja, 1 pressad vitlöksklyfta, ½ tsk koriander, färsk basilika, 6 körsbärstomater, rosévin, salladsmix, 150 g räkor, ¼ citron, salt, 2 ostfrallor, smör.

Dryck: Resérve de Bonnet Rosé Merlot 2010 (Torrt, bärigt vin med inslag av svarta vinbär, smultron, hallon och gräs)

Okey! Det här blev ganska improviserat. Namnet ”Robins Räkburgare” kom jag på efter att jag hade lagat rätten om jag säger så och jag är inte ens säker på om det är en burgare eller nån slags macka. Från början ville jag testa att göra en röra med räkor och bacon, men det passade fantastiskt bra på en smörstekt ostfralla. Hur som helst, denna rätt passar både som förrätt och huvudrätt, är ganska billig och går väldigt fort att tillaga:

1. Hacka baconskivorna och stek de tillsammans med olivolja och en ner en pressad vitlöksklyfta. Krydda med lite koriander.

2. Efter någon minut av relativt hårt stekande, kan du slänga i basilikan och körsbärstomaterna (delade i 4a). Häll i en skvätt rosévin (eller vitt matlagningsvin).

3. När vinet har avdunstat, kan du slänga i salladsmixen och räkorna. Pressa sedan i citronen och salta rikligt. Rör runt och flytta ”röran” till en separat skål. Räkorna ska inte vara i stekpannan för länge då de lätt blir torra.

4. Torka av stekpannan och börja smörsteka ostfrallan. Stek den på hög värme tills den blivit gyllenbrun (se bild).

Detaljer: Kostar ca 40 kr. Tar ca 15 min att tillaga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *