Kefta

Ingredienser (4 pers): 500 g nötfärs, 2 rödlökar, 1 tsk spiskummin, 1 tsk koriander, 1 tsk paprika pulver, 1 tumstor bit färsk ingefära, havsalt, svartpeppar, 2 nävar körsbärstomater, citronsaft (½), olivolja, 6 pitabröd, grekisk yoghurt, basilika/tomatsås, ½ påse salladsmix.

Dryck: Ett enkelt rödvin

”Vad ska vi äta ikväll Filip? Vad sägs om något annorlunda, något som är svårt att uttala?” Gårdagens middag bestod av ”Kefta”, vilket är marockanska köttbullar och brukar ätas med pitabröd. Filip Langemar gästspelade och var den som kom med förslaget att vi skulle äta denna säregna rätt. Lite skeptisk sådär, handlade vi ingredienserna och började laga. Resultatet blev över förväntan och jag kommer helt klart göra om denna fantastiska rätt:

1. Blanda ut nötfärsen med 1 hackad rödlök, spiskummin, koriander, paprika pulver, salt, svartpeppar och den färska finrivna ingefäran i en bunke. Använd händerna (krama nötfärsen) för att alla kryddor ska bli jämnt fördelade.

2. Rulla nötfärsblandningen till köttbullar i storleken av golfbollar och lägg de på en tallrik. En köttbulle kan du göra betydligt mindre (för att kunna smaka av köttet när det steks, för att se om det behövs mer av någon krydda). Täck över köttbullarna med plastfolie och ställ in de i kylskåpet (ca 30 min)

3. Under tiden kan du förbereda pitabröden och salladen:

– Sätt på ugnen på 250 C°, lägg pitabröden på en plåt och droppa lite vatten på brödet så det blir fuktigt. Samtidigt som du börjar steka köttbullarna, kan du ställa in pitabröden i ugnen.

– Skölj av salladen och blanda i de hackade körsbärstomaterna och den andra rödlöken (hackad). Innan servering pressar du ut citronsaften och häller på lite olivolja.

4. Börja steka köttbullarna med lite olivolja på hög värme. När den lilla köttbullen blivit genom stekt, smaka av den och bestäm och det behövs mera kryddor. Se till att köttbullarna får en finstekyta. När de är färdigstekta bör brödet vara färdigt (ha en ljusbrun ton).

5. Dela pitabröden i mitten och öppna den grekiska yoghurten och tomatsåsen. Ta ut allt till matbordet. Fyll pitabrödet med yoghurt och tomatsås, dela på en köttbulle och pressa in den i pitabrödet… Enjoy!

Detaljer: Kostar ca 40 kr/pers. Tar ca 1 h att tillaga och är riktigt gott!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *