Simpel Jordärtskockspuré

Ingredienser (2 pers): 600 g jordärtskocka, 3 skivor Serranoskinka, olivolja, pinjenötter, 1, vitlöksklyfta, 1 näve Zeta krutonger, salt, 1 klick smör, 1 dl matlagningsgrädde, svarttryffelolja.

Dryck: Lurton Chardonnay Reserva 2010 (Torr, nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av tropisk frukt, örter, smör och citrusskal.)

Då var det tags igen! Det ständiga tjatandet om rotfrukter och soppor på hösten. Varför ska man äta soppor och rotfrukter på hösten? Jag tycker att man ska äta det man känner för! Jag gillar inte att folk säger till mig vad jag ska göra eller bör göra, och jag kommer därmed inte säga vad ni ska/bör göra. Men om ni blir sugna så finns ju receptet här:

1. Börja med att skala, hacka och kocka jordärtskockorna (10-15 min)

2. Fortsätt med att finhacka Serranoskinkan. Stek skinkan tillsammans med lite olivolja, pinjenötter och en pressad vitlöksklyfta.

3. När nötterna börjar få en gyllenbrun färg kan du slänga i en näve brödkrutonger i stekpannan. Rör runt, flytta över allt till en mindre skål och låt det svalna.

4. Efter att jordärtskockorna kokat färdigt (när de är mjuka), häll av vattnet, släng tillbaka de i kastrullen. Tillsätt salt, en klick smör och matlagningsgrädde.

5. (OBS! Nu är det viktigt att man har en elvisp eller en stavmixer) Vispa/mixa innehållet i kastrullen tills purén blir lagom slät (inte helt slät men inte för mycket bitar heller). Avsluta proceduren med att hälla i några droppar svarttryffelolja i purén.

6. Flytta över purén till en djup skål och toppa med krutongerna, Serranoskinkan och pinjenötterna!

Detaljer: Kostar ca 50 kr. Tar ca 20 min att tillaga.

Notera att denna rätt passar utmärkt både som förrätt eller vid sidan av en bit fisk eller kyckling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *