Boeuf Bourguignon

Ingredienser (4 pers): 400g grytbitar, 75g smör, 1 gullök, 3 morötter, timjan, salt, peppar, vetemjöl, 2-3 buljongtärningar (kött), rött vin, 2 lagerblad, 3 vitlöksklyftor, syltlök, 200g champinjoner, 4 skivor parmaskinka, vit brödlimpa.

Dryck: Adras Roble 2008, Spanien, Castilla y León (Rött, kryddigt & Mustigt vin. Serveras vid 16-18°C till rätter av mörkt kött)

Boeuf bourguignon kan vara den ultimata rätten att bjuda gästerna på innan en utgång. Den är mycket god och kan förberedas långt i förväg. Faktum är att den brukar bli godare om man lagar den 1-2 dagar innan. Vid denna middag närvarade min flickvän Nathalie och en av mina äldsta barndomsvänner Isabelle innan vi skulle på bal. På bal brukar man ha fina kläder på sig och man vill därmed inte laga mat i dem. I och med att denna rätt gick att laga i förväg, var problemet löst!

 1.     Börja med att bryna grytbitarna i omgångar i en stekpanna med lite smör. Flytta över dem direkt till en kastrull när alla köttporer har stängts. Hacka och stek dina morötter och din lök tillsammans med lite timjan, salt och peppar. Flytta över legymerna till kastrullen och pudra över lite vetemjöl på blandningen. Rör runt så att vetemjölet sprider ut sig jämnt (vid detta skede är kastrullen på medelhög värme). Fyll sedan kastrullen med rött vin och köttbuljong så att allt blir täckt (ha ca ¾ vin och ¼ köttbuljong).

2.     Kasta i 2 lagerblad och pressa eller hacka ner 3 vitlöksklyftor i kastrullen. Skölj av ca 10 syltlökar under kallt vatten och släng i dem också. Låt grytan småkoka i minst 1,5 h.

3.     Under tiden kan du hacka champinjonerna. Torrkoka de i en stekpanna och efter 5 min kan du slänga i en klick smör och steka på tills de fått en gyllenbrun färg. Samtidigt som du stänger av värmen kan du slänga i parmaskinkan i småbitar.

4.     Nu är det bara att vänta… i några timmar till. Efter att grytan har kokat i 1,5 h brukar jag låta den ligga kvar på eftervärme och sprida ut alla goda smaker. Planerar du att äta middag klockan halv åtta, bör du börja laga den senast vid 12-tiden.

5.     En kvart innan grytan ska serveras, kan du börja värma upp den och slänga ner champinjonerna och parmaskinkan. Om den är för rinnig kan du tjocka till den med lite redning. Skiva brödlimpan, ta brödet och hela grytan till bordet. Bryt av småbitar av brödet och ät det tillsammans med din egenlagade boeuf bourguignon!

Detaljer: Kostar ca 60 kr/pers (beroende på vilket vin man använder i grytan)

Om du har några frågor, tveka inte på att ställa de. Jag svarar mer än gärna!

 

 

2 thoughts on “Boeuf Bourguignon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *