Hälleflundra med chevre

 Ingredienser (3 pers): 3 hälleflundrefiléer, 1/2 dl vit rom, olivolja, svartpeppar, 1/2 citron, 150 g chevreost, 4 tsk creme fraiche, 3 toast,  smör, 1/2 påse ruccola, 1/2 päron, 5 stora valnötter, 3 körsbärstomater, 4 torkade trattkantareller.

Dryck: Clos du Chateau 2009 Bourgogne (eller något annat gott vin beroende på vilken dag i månaden det är)

Denna rätt är gudomligt god och relativt enkel att laga. Grund-“receptet” kommer från ett matlagningsmöte med Smak-kommittén i Uppsala. Temat för mötet var typ “Karibien och svensk urskog” – detta var förrätten. Skillnaderna är att i denna variant används päron istället för äpple, vi har med tomat, ruccolasallad med valnötter och några andra små ingridienser.

Börja med att marinera hälleflundran i olivolja, vit rom, salt, svartpeppar och citron. Låt fisken marineras i ca. 30 min samtidigt som du mosar chevreost i en liten skål (använd inte kanterna). Tillsätt lite creme fraiche, en nypa salt, en skvätt olivolja och en liten klyfta citron (saften) i skålen. Rör om tills såsen är jämn och len. Fortsätt sedan med att rosta dina toasts i en stekpanna. Använd hälften smör och hälften olivolja när du rostar dina toasts och gör det på hög värme och ganska snabbt. När bröden har fått en gyllenbrun färg kan du flytta de direkt till tallriken. Gör ordning ruccolasalladen i en skål och blanda ihop en valfri dressing, låt salladen stå och dra lite. Börja stek hälleflundran i en varm stekpanna med en klick smör. Stek på den i 2-3 min på vardera sida (beroende på tjocklek), stäng av värmen och låt fisken vila i några min. Mortla 3-4 torkade trattkantareller tills de är pulveriserade och skala valnötterna så att du får fina halvor. Förbered även tunna skivor päron (1/pers) och smala citronklyftor. Lägg sedan den stekta fisken på din toast, på fisken en klick chevre-sås och i såsen – den tunna päronskivan (se bild). Lägg sedan på körsbärstomaten och ruccolasalladen bredvid med valnötterna ovanpå. Tillsist, dekorera med citronklyftan och strö över trattkantarell-pulvret på chevre-såsen et voilà! Maten är redo att servera!

Detaljer: Kostar ca 85 kr/pers. Tar ca 45 min att tillaga.

Om du har några frågor, tveka inte på att ställa de. Jag svarar mer än gärna!

One thought on “Hälleflundra med chevre

  1. Notera även här att hälleflundran går att byta ut mot vilken vit fisk som helst. Till den här rätten har jag inte prova någon annan fisk, men jag skulle kunna tänka mig att torsk eller gös skulle passa riktigt bra också!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *