Dumplings med kyckling

 Ingredienser (2 pers): 1 kycklingfilé, 4 dl vetemjöl (+2-3 dl), vatten, 2 stjälkar salladslök, 1 ägg, 4 champinjoner, 1 vitlöksklyfta, ingefära, soya, sesamolja, olivolja, sesam & wasabi-krydda, honung, salt.

Dryck: Grönt te (Kung Markatta)

Efter lite tips från min rådgivare (A.L.) har jag bestämt mig för att vara lite mer detaljerad och pedagogisk när jag bloggar. Med andra ord är detta premiären för mitt första recept:

Börja med att hacka upp champinjonerna, salladslöken samt vitlöken så fint som möjligt. Stek ingridienserna tillsammans med lite soya, sesam & wasabi-krydda samt oliv- och sesamolja. Stek ägget i en separat panna och rör runt tills det blir finkornigt. Blanda ihop ingredienserna i en skål och börja hacka kycklingfilén. Stek kycklingen med soya och honung i några minuter, hacka kycklingen lite till och blanda ihop det i skålen. Sådär! Nu är dumpling-fyllningen klar. Låt fyllningen stå och svalna och börja göra degen – vetemjöl och vatten. Fyll en bunke med ca. 4-6 dl vetemjöl och tillsätt vatten tills degen får en lagom konsistens – inte för mjölig och inte för klibbig. När degen är klar, drar du av en liten bit i storleken av en kastanj. Platta ut biten på en skärbräda och gör en tunn pannkaka (med en kavel eller i mitt fall med ett glas då jag inte äger en kavel). Lägg pannkakan platt i handen och lägg på dumpling-fyllningen (se bilden). Dra ihop degen från två motsatta sidor så att pannkakan stänger sig. Använd sedan pekfinger och tumme för att stänga igen och täta pannkakan som nu förvandlats till en dumpling! När du har gjort så många dumplings så att fyllningen är slut, bör du ha ca 10-12 stycken. Koka de på hög värme i 10 min (du kan ha soya i vattnet, men det är inte ett måste). Medan dina dumplings kokas, kan du förbereda soya-såsen. Skär tunna skivor ingefära och hacka skivorna smalt. Lägg bitarna i en skål och tillsätt soya (ganska mycket), 3-5 droppar sesamolja och lite sesam & wasabi-krydda. När dina dumplings är kokta, kan du flytta över de till en varm stekpanna och steka på de i 2 minuter. Flytta över de direkt från stekpannan till tallriken och känn dig riktigt stolt. Doppa dumpningarna i soya-såsen och njut!

Detaljer: Kostar ca 50 kr/pers. Tar 1-2 h att tillaga (beroende på hur fingerfärdig man är)

Om du har några frågor, tveka inte på att ställa de. Jag svarar mer än gärna!

2 thoughts on “Dumplings med kyckling

  1. Notera att kycklingen går att byta ut mot nästintill vad som helst. Själv rekommenderar jag förutom kyckling; fläsk och tigerräkor till denna typ av dumplings. Principen är den samma allt från tillagning till kryddorna :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *